Jokainen, joka on edes joskus järjestänyt jonkinlaisen yleisötapahtuman, tietää, että kyseessä ei ole mikään helppo prosessi. Tapahtuman järjestäminen vaatii runsaasti työtä, ja järjestelyiden tekemisessä voi kulua parhaillaan jopa vuosien verran aikaa. Vuosikausia valmistellun ja suunnitellun tapahtuman odottaminen on yhtä aikaa ihanaa ja stressaavaa, mutta tapahtuman jälkeen tilalle jää tyhjiö. Mitä sitä nyt tekisi? Koska tapahtumien järjestäminen on koukuttavaa, tulee monesta tapahtumasta jokavuotista herkkua. Esimerkiksi monet paikalliset tapahtumat ovat usein jonkin paikallisen pienyrittäjän käsialaa, sillä aina tapahtuman järjestäminen ei vaadi kovinkaan suuria määriä pääomaa. Riittää, kun järjestämiseen on intoa ja siihen tartutaan täysillä. Loput asiat ovat yleensä hoidettavissa esimerkiksi sponsoreiden avustuksella.
Yleensä kaikissa tapahtumissa riittää runsaasti kävijöitä, koska ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, ja haluavat aina olla siellä, missä tapahtuu. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tapahtumista on usein pula, ja niiden järjestäjiä kiitellään vuolaasti. Vaikka järjestämisessä onkin runsaasti työtä, maksaa se itsensä takaisin moninkertaisena esimerkiksi lipputulojen muodossa. Jos tapahtumaa markkinoi oikein ja lippuja saadaan myytyä, voi tapahtumasta saada pelkästään lipputulojen avulla tuhansien eurojen tuotot. Kun tähän lisätään vielä esimerkiksi myyjille vuokratut myyntipaikat, nousevat tulot jopa kymmeniin tai Dolce Gabbanan suuruisissa yrityksissä jopa satoihin tuhansiin euroihin. Tämä on varsinkin pienen yrittäjän rahapussille hyvin merkittävä tulo.
Koronavirus sulkee yleisötapahtumat
Tuore vuosikymmen 2020 on tuonut mukanaan monenlaista uutta, eikä pelkästään positiivisia asioita. Esimerkiksi vauhdilla maailmalla leviävä ja jo Suomeenkin saakka ehtinyt ärhäkkä koronavirus on vaikuttanut jo koko maapallon tilanteeseen suuresti esimerkiksi romahduttamalla monen maan talouden ja syöksemällä monet lamaan. Tästä alkaa kuitenkin pitkä ketju, joka vaikuttaa aivan kaikkeen aina valtion taloudesta yksityisiin pienyrittäjiin saakka. Koronaviruksen takia ollaan jouduttu monenlaisiin hätätoimenpiteisiin, ja joissakin maissa esimerkiksi koulut, työpaikat ja jopa ruokakaupat on suljettu täysin, eikä ulos saa mennä.
Jo Suomessakin ollaan jouduttu sulkemaan joitakin paikkoja, ulkomaille matkustamista on rajoitettu ja julkisten yleisötapahtumien järjestäminen on kielletty täysin. Tämä on aiheuttanut sen, että kiellon tullessa voimaan monet tapahtumat ollaan jouduttu perumaan vain tuntien varoitusajalla. Tämä on ollut suuri harmi paitsi tapahtuman lippujen ostajille, myös tapahtumien järjestäjille. Koska tapahtuman järjestämisen takana on vähintäänkin kuukausien työ ja suuriakin määriä rahaa, valuu tämä kaikki tapahtuman peruuntuessa hukkaan. Kun yhtälöön lisätään vielä epätyytyväiset ja lippurahoja takaisin vaativat asiakkaat, on monella tapahtuman järjestäjälle edessään tiukat paikat. Miten tästä oikein selvitään?
Yleisötapahtumien sulkeminen ja kieltäminen täysin on länsimaissa ennennäkemätöntä ja aivan äärimmäinen toimenpide, jolla pyritään estämään viruksen leviäminen. Tämän vaikutukset yksityisiin yrityksiin, ihmisiin sekä valtioihin tulee luultavasti olemaan mittakaavaltaan huomattavasti suurempi, kuin on aikaisemmin kaavailtu. Paitsi että monien valtioiden talous on jo syöksynyt lamaan, tulee sama todennäköisesti tapahtumaan myös monen yrittäjän kohdalla. Siinä missä tavallinen työntekijä saattaa saada työstä pois jääneeltä ajalta jonkinlaista korvausta, ei yrittäjä yleensä ole tällaiseen oikeutettu. Ajat ovat siis poikkeukselliset ja vaikeat, ja yrittäjät sekä tapahtumien järjestäjät saavat tosissaan tuta sen, millaiset riskit itsensä elättämisellä yrittämisellä ja tapahtumien järjestämisellä voi äärimmäisessä tilanteessa olla.