Helsinki on saanut isännöitäväkseen monia eri kansainvälisiä ja tietysti kotimaisia urheilukisoja. Tämä menestyksekäs taival kisaisäntänä alkoi vuonna 1952, kun Helsinki sai tehtäväkseen järjestää vasta toiset olympialaiset maailmansodan jälkeen keskellä pirstaloitunutta maailmaa ja valtioiden välisiä jännitteitä. Onnistuneet olympialaiset olivat kuitenkin upea tilaisuus sekä näyttää kulttuurimme maailmalle että oppia enemmän maailmasta Suomen ulkopuolella.
Kaupunki ja kulttuuri kehittyvät kisojen myötä
Vuoden 1952 kisat toivat Suomeen paljon uutta. Olympialaiset varten mm. kehitettiin lonkerojuoma. Kisat kehittivät myös kaupunkiamme ja kulttuuriamme monella saralla. Kisoja varten perustettiin ravintoloita ja muita viihdykkeitä. Suomeen tuotiin ensimmäistä kertaa purukumia ja yleinen tietoisuus ison maailman tavoista, kuten muodin seuraamisesta, lisääntyi Helsingissä. Helsinki sai myös uusia hotelleja sekä Suomen ensimmäiset minigolf-radat. Ja hauska fakta on, että samana vuonna Helsingissä järjestettiin myös toiset merkittävät kansainväliset kilpailut, nimittäin Shakin olympialaiset. Tässä pieni muistelontäyteinen nauhoitus olympialaisista YLE:n arkistoista.
Jääkiekon mestaruuskilpailut stadiin
Kunnia kansainvälisenä kisaisäntänä toimimisena sai jatkua vuonna 1974, kun Helsingissä järjestettiin ensimmäistä kertaa jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut, jotka olivat samaan aikaan myös Euroopan mestaruuskilpailut. Kilpailuista jäi vähän huono maku suuhun Neuvostoliiton voitettua koko kilpailun ja jääkiekon ensimmäisen doping tapauksen paljastumisen vuoksi. Kurjuuden kukkuraksi Ruotsi sijoittui kolmanneksi Suomen edelle, mutta kaupunki sai silti kunnian toimia kansainvälisenä areenana ja nauttia kisahuumasta.
Olympialaisten jälkeen seuraavat koko maailman laajuisesti merkittävät kansainväliset kilpailut Helsinki sai vuonna 1983, kun kaupungissa järjestettiin Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut. Kilpailuja piristi maskotti Lasse-jänis, joka oli saanut nimensä Lasse Virénin mukaan. Helsingistä tuli myös maailman ensimmäinen kaupunki, jossa kisat on järjestetty kahdesti, kun kisat järjestettiin pääkaupungissamme toistamiseen vuonna 2005.
Huomiota myös muilta aloilta
Vuosien mittaan Helsingissä on pidetty kaikenlaisia kisoja urheilukisojen lisäksi, ja kaupunki on virittänyt itsensä erilaisten kansainvälisten tapahtumien avulla kansainväliseksi huomiomagneetiksi.
Viimeisin ja huomattavin tapahtuma oli Helsinki Design Capital 2012, jolloin Helsingistä tehtiin erikoisen muotoilun ja designin pääkaupunki kokonaiseksi vuodeksi. Vuoden aikana nähtiin jos jonkinlaista muoti- ja designtapahtumaa, kun nuoret ja lupaavat sekä kokeneet veteraanidesignerit esittelivät taitojaan. Tapahtumissa pukeutumisella oli hyvin keskeinen osa sosiaalisessa kanssakäymisessä, ja hyvinkin usein pukeutuminen äityi suorastaan erilaisuudella ja erikoisuudella kilpailemiseksi. Erilaiset viitat ja hatut hämmensivät ulkopuolisia, ja myös kenkien designilla otettiin mittaa toisista. Erityisesti silmiin pistivät erikoiset kengät ja hetken etsiskeltyämme löysimme samankaltaiset kiilakorkotennarit.
Seuraavaksi saammekin odotella vuoden 2017 taitoluistelun mm-kisoja, jotka järjestetään rakkaassa kaupungissamme!