Uinnin lyhyen radan (25m) maailmanmestaruuskilpailut

Kansainvälinen uimaliitto FINA järjestää lyhyen radan maailmanmestaruuskilpailut joka toinen vuosi. Kilpailu allas on 25 metriä pitkä. Kilpailu on kansainvälinen, ja siihen osallistuu kilpailijoita jopa 170 maasta. Kilpailu on siitä erityinen, että se uidaan lyhyessä 25 metrin altaassa, eikä tavanomaisessa pitkässä 50 metrin altaassa.

Kilpailu järjestetään vuosina, jolloin FINA ei pidä päätapahtumaansa, World Aquatics Championships- maailmanmestaruuskilpailuja, joissa kilpaillaan viidessä eri vesiurheilulajissa. Lyhyen radan maailmanmestaruuskilpailuissa kisataan vain uinnissa. Mm. kuuluisa uimari Michael Phelps on ottanut osaa kilpailuun, ja saanut jopa mitaleita, vaikka hän olikin kilpailukiellossa jonkin aikaa. Viimeisin kilpailu pidettiin Dohassa, Qatarissa, ja siihen osallistui 1300 uimaria 174 maasta. Kilpailu piti järjestää Italiassa, mutta järjestely jouduttiin peruuttamaan Italian hallituksen rahallisen tuen myöhästymisen takia.

Historia

Kilpailu on järjestetty jo vuodesta 1993 asti. Kilpailun historian vuosittain eniten mitaleja saaneet maat ovat lähes poikkeuksetta olleet joko Australia tai USA. Kilpailun dominointi on ollut erittäin pitkä, sillä vain kahtena vuonna eniten mitaleja on saanut joku muu maa. Kerran Kiina vuonna 1993 ja kerran Brasilia vuonna 2014.

Johtavat maat

Yhteensä eniten mitaleja kaikista kilpailuista on saanut USA 239 mitalilla ja toiseksi eniten Australia 218 mitalilla. Myös Kiina on saanut 105 mitalia. Neljännellä sijalla on kokoonsa nähden yllättävä maa, Ruotsi 66 mitalilla. Muita kohtalaisen menestyksen maita ovat olleet Yhdistynyt Kuningaskunta, Brasilia ja Venäjä. Viimeisimmissä kisoissa Dohassa, valtasuhteet eivät olleet enää lainkaan historian mukaiset. Eniten mitaleita sai Brasilia, toiseksi eniten Unkari ja kolmanneksi Hollanti.

Ennätykset

Dohassa 2014 tehtiin jopa 23 uutta maailmanennätystä, mutta asiantuntijat ovat alkaneet jo varoitella, että ennätysten tahkoamisen ajat alkavat pikkuhiljaa olla ohi, sillä urheilijamme alkavat olla jo huippuunsa viritettyjä sekä tekniikaltaan että varustukseltaan sekä ruoka- ja terveyshuolloltaan. Dohan kisojen ehdoton tähti oli Katinka Hosszu, joka rikkoi kisojen aikana neljä maailmanennätystä. Kisoissa nähtiin myös pieni farssi, kun uimari Joao Luiz Gomes Junior testattiin hydrochlorothiatsidi -positiiviseksi, ja kaikki hänen tuloksensa ja voittosijoituksensa 4. joulukuuta 2014 lähtien julistettiin epävalideiksi perusteena doping-aineiden käyttö.

Kilpailu pidetään tänä vuonna Kanadan Windsorissa 7.-11. joulukuuta, ja kilpailu on järjestysnumeroltaan 13. Tapahtumapaikkana toimii hieno WFCU Centre, joka on yksi Pohjois-Amerikan parhaimmista uintiareenoista. Kilpailuun tulee 1000 maailman parasta uimaria, ja katsojia odotetaan tulevan jopa 30 000. Kuuden päivän aikana kultamitaleja on jaossa 46 kappaletta.

mts_cool