Pride tuo ihmiset yhteen!

Monilla on yksipuolinen mielikuva, jossa pride on vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksia esille tuova kampanja. Lisäksi sen oletetaan usein rajoittuvan vain yhteen kulkueeseen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pride on huomattavasti monipuolisempi tapahtuma ja kerää paljon laajemman yleisön, kuin mitä moni on osannut kuvitella.

Ensinnäkin on hyvä pitää mielessä, että suurin osa priden kävijöistä ei kuulu mihinkään vähemmistöön, vaan on paikalla osoittaakseen tukensa esimerkiksi läheiselleen ja koko asialle. Toinen syy on myös hauskanpito: monesti kulkueen jälkeen osallistujat menevät piknikille tai juhlivat muilla tavoin.

Kerromme tässä artikkelissa enemmän siitä, miten pride-kulkue tuo kaikenlaisia ihmisiä yhteen ja miten aluksi vähemmistön itsensä järjestämästä kampanjasta tuli koko kansan juhla.

Suomen suurimpia kesätapahtumia

Helsinki Pride on oletetusti suurin kulkue. Esimerkiksi vuonna 2019 Helsinki Pride keräsi paikallisen poliisin arvioiden mukaan 100 000 kävijää kesäkuun lopulla. Tämä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kesätapahtumista kävijämäärän perusteella. On myös huomattavaa, että tapahtuman osallistujamäärä on kasvanut joka vuosi.

Kuten muutkin kesätapahtumat, koki Helsinki Pridekin kovan kolauksen koronaviruksen vuoksi. Moni tapahtuma on peruutettu kesän osalta tai sitten siirretty loppukesään tai alkavaan syksyyn. Pandemian takia vuoden 2020 Pride-viikko jouduttiin siirtämään syksymmälle, ja näillä näkymin tapahtuma toteutuu toisella viikolla 7.–13. syyskuuta.

Pride karnevaalina

Vaikka syyt priden järjestämiseen ovat edelleen samat, on marssin ympärille kehittynyt kokonainen karnevaali. Siinä missä ennen vanhaan pride-marsseilla osoitettiin mieltä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta melko vakavalla naamalla, on pride nykyään hyvinkin iloinen tapahtuma. Kuten jo aiemmin mainittu, on priden jälkeen luvassa monenlaisia huvituksia aina piknikistä musiikkifestareihin.

Priden värimaailma on myös saanut monet valokuvaamisesta innostuneet liikkeelle. Prideilla näkee mitä uskomattomampia asukokonaisuuksia loistavine väreineen ja pikkutarkkoine yksityiskohtineen. Hyvä valokuva vaatii toki hyvät Puukehykset ja tällaisesta taulusta saa mitä mainioimman sisustuselementin kotiinsa.

Nämä asiat ovat johtaneet niin sanotusti priden karnevalisoitumiseen, jolla tarkoitetaan juurikin sitä, että tapahtuma on muuttunut iloiseksi koko kansan huviksi, jolla on syvällisempi tarkoitus. Priden kohdalla tämä tarkoitus ei ole muuttunut, mutta tapa, jolla se tuodaan esille, on muuttunut kansanomaisemmaksi. Tästä syystä prideilla nähdään joka vuosi yhä enemmän porukkaa.

Pride-tuotteet

Moni yrityskin on lähtenyt prideen mukaan. Tämä on viime vuosina näkynyt kesäkuussa alkavina kampanjoilla, joissa hyllyille tuodaan erilaisia sateenkaarenvärisiä tuotteita. Varsinkin muotitalot tuovat paljon pride-tuotteita esille, sillä värikkäitä vaatteita on mukava käyttää erityisesti marssin aikana.

Pride-tuotteita on monenlaisia: osa on rajoitettua erää esimerkiksi uudella värimaailmalla kun taas osa tuotteista on hieman kalliimpia, koska niillä halutaan kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen. Ne ovat kuitenkin aina ainutlaatuisia ja muistoja juuri sen vuoden pride-juhlista.

mts_cool